Vergeven

Bij vergeving denk je al snel aan het vergeven van een ander, omdat die persoon je pijn heeft gedaan. Dat is natuurlijk belangrijk, niet alleen voor je relatie met die ander, maar ook zeker voor de relatie met jezelf. Een ander vergeven geeft ruimte bij jezelf.

Waar men minder vaak bij stil staat is dat het ook belangrijk is om jezelf te kunnen vergeven. Jezelf schuldig voelen over veel dingen lukt ons meestal heel goed. Alleen ben je dan ook in staat om jezelf te vergeven? Want in die schuldgevoelens blijven hangen daar wordt op de lange termijn helemaal niemand gelukkig van. Jij niet, maar de mensen om je heen ook niet. Want ik weet niet wat er met jou gebeurd wanneer jij je ergens schuldig over voelt? Maar ik wordt daar niet heel vrolijk van. En dat straal ik dan ook weer uit naar mijn omgeving.

Ik probeer tegenwoordig om mezelf niet meer zo snel schuldig te voelen, dat als eerste. Wanneer dat gevoel me bekruipt ga ik eerst eens even bedenken of het iets is waar ik me ook daadwerkelijk schuldig over zou mogen voelen. Bijvoorbeeld vorige week. Meestal heb ik een paar dagen in de maand dat chocolade mijn grootste vriend en vijand is. Ik wil het, maar weet dat het héél link is om eraan te beginnen. Want als ik er eenmaal aan begin dan kan ik er niet meer vanaf blijven. Vorige week kon ik het niet laten en had ik een “date” met Ben&Jerry. Kinderen in bed, Netflix aan (derde seizoen van A discovery of witches) en ik zat heerlijk genesteld in mijn hoekje van de bank met Ben&Jerry. Omdat ik niet vaak “zondig” (want je mag alles eten 😉) besefte ik me nu ergens wel dat ik toch moest proberen om niet gedachteloos de hele pot leeg te eten. Maar ja, het was best spannend en ik ging helemaal op in het verhaal. Dus voor ik er erg in had was de bodem in zicht. Ik voelde lichtelijk een gevoel van schuld in me opkomen. Dus ging ik even voor mezelf na of het terecht was om me hier schuldig over te voelen. En ik kwam tot de conclusie dat dit nergens voor nodig was. Want het gebeurd niet elke week en ik ben ook maar een mens en ook ik ben niet perfect. Dus ik heb mezelf vergeven.

Op welke punten mag jij jezelf meer of vaker vergeven? Waar ben jij nog te streng voor jezelf en/of te perfectionistisch? Want hé, we zijn allemaal mensen en nooit perfect. En dat hoeft ook niet.

Ben wat vaker lief voor jezelf, je zal merken dat je daarmee ook liefdevoller naar de wereld gaat kijken.

Want door jezelf te vergeven wordt je zachter en creëer je daarmee de mogelijkheid om liefdevoller naar jezelf te kijken. En hoe liefdevoller jij kan zijn naar jezelf hoe makkelijker jij je doelen kan behalen. Want je komt daarmee ook lekkerder in je vel te zitten.

 

En hé ik weet dat dit niet altijd makkelijk is. Been there, done that. Dus besef je dan ook dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen. Wees ook lief voor jezelf in het om hulp vragen wanneer je merkt dat je vast loopt of wanneer je aanmoediging nodig hebt.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.