Slapen

Het belang van goede slaap wordt nog wel eens onderschat. Zeker in de huidige drukke maatschappij maken we vaak lange dagen en korte nachten. Maar wist je dat slecht slapen ook het resultaat van je gewichtsverlies beïnvloed?

 

In de eerste plaats omdat jij misschien wel net als ik dan de volgende ochtend net wat minder de puf hebt om aandacht te besteden aan je voeding, je beweging en je algehele welzijn. Wanneer ik slecht geslapen heb, dan heb ik de neiging om door te gaan op veel koffie. Het liefst zo sterk mogelijk. Dat is natuurlijk niet de meest productieve oplossing. Niet alleen voor mijn lichaam, maar ook niet voor mijn geestelijk welzijn. Ik ben dan vaak kortaf, kribbig en kan eigenlijk niks hebben. Met andere woorden ik ben dan gewoon een vervelend mens.

Wanneer je een nacht slecht hebt geslapen komt je lichaam de dag erop energie tekort. En waar haal je snel energie vandaan? Juist, uit suikers. En vaak kies je dan voor de makkelijke, snelle suikers die in koekjes en snoepjes zitten. Doordat je weinig puf hebt besteed je ook geen aandacht aan wat je nou eigenlijk in je mond stopt. Waardoor je makkelijk ook nog eens teveel eet van datgene waarvan je weet dat het je niet gaat helpen om gewicht te verliezen. En vaak, zeker wanneer je begonnen bent met intuïtief eten, ook nog eens niet echt heel lekker vindt. Het is vaak niet het 8+ voedsel wat je dan kiest.

Een ander funest iets van slecht slapen is dat je lichaam niet voldoende de kans heeft gehad om te herstellen. En dus ook, jazeker!!, vet te verbranden. Tijdens je slaap, voornamelijk tijdens de diepste slaap, gebeurt er heel veel in ons lichaam. Het herstelt zich, afvalstoffen worden afgevoerd en vet wordt verbrand. Na een slechte nacht kan het ’s morgens ooit voelen alsof er een wals over je heen is gereden. Al je spieren doen zeer, je gewrichten zijn niet soepel en je energie level is bijna onder nul. Dat komt doordat er te weinig herstel heeft plaatsgevonden. En hierdoor moet je er bijvoorbeeld niet aan denken om op je fiets naar het werk te gaan. Of in plaats van de lift de trap naar je kantoor op de derde verdieping te pakken. Nee, laat maar hangen. Je voelt je al moe genoeg. En dat is dan weer zonde, want juist die extra beweging zorgt voor een nog betere vet verbranding. (die dan weer ’s nachts doorgaat terwijl je slaapt😉)

Wat kan je dan doen om te zorgen dat je ’s nachts goed slaapt? Een van de eerste dingen die ik altijd aandraag is: sluit alle beeldschermen af minimaal een half uur voordat je naar bed wil gaan. Daarnaast is het goed om in de avond geen cafeïne houdende dranken of producten meer te gebruiken. Doe felle lampen uit, zodat je brein getriggerd wordt om melatonine (slaaphormoon) aan te maken. Bedenk een avondritueel. Wanneer je kinderen hebt heb je voor hen waarschijnlijk een naar-bed-gaan-ritueel. En ze kunnen waarschijnlijk ook niet slapen wanneer dit niet volledig is afgewerkt. Voor jezelf werkt zo’n ritueel ook prima. Het geeft je lichaam alvast een seintje dat het tijd is om te gaan slapen. Mijn ritueel is als volgt: Alle beeldschermen gaan uit, ik bid de completen, ik poets mijn tanden, pyjama aan en in bed luister ik een hypnose mp3.

Mocht het dan toch een keer voorkomen dat ik slecht heb geslapen dan plan ik ergens op de dag een half uur voor zelfhypnose. Waarom? Omdat een kwartier diepe hypnose gelijk staat aan 2 tot 3 uur natuurlijke slaap. En als ik dan toch onder zeil ben geef ik mezelf meteen een aantal positieve suggesties mee. Lekker hoor, als je dat kan.

Jij kan dat ook leren!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.