Reisgidsen

Gepubliceerd op 6 december 2022 om 18:15

Wanneer je op reis gaat neem je vaak een reisgids mee of lees je vóór je reis al een paar boeken over je bestemming. En je kiest dan ook een reisgids die bruikbaar is. Wanneer je naar Thailand gaat lees je bijvoorbeeld geen reisgids over Rome. Tijdens een spirituele- of emotionele reis is het ook handig om de juiste reisgids(en) te lezen. 

Bij het kiezen van een reisgids voor je spirituele reis is het verstandig om je reisleider(s) te raadplegen. Of om hen je een boek te laten adviseren.

Zelf houd ik erg van de Benedictijnse spiritualiteit. Ook wel bekend van het "Ora et labora" (bid en werk). Het is praktisch, zonder te veel poespas. Het klooster waar ik geleefd heb volgde ook de regel van Sint Benedictus. Daar heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de Regel van Benedictus.

Nu ik opnieuw bezig ben met een spirituele reis leek het me goed om me weer eens wat te verdiepen in die Regel. Dit boek (Een levensregel voor beginners) heb ik dus weer opgezocht en mee genomen op vakantie om te lezen. Wel even aan mijn geestelijk leidsman voorgelegd natuurlijk dat ik van plan was om dit (weer) te gaan lezen. "Goede keuze." was het antwoord. 

Wanneer ik een boek had gekozen over het boeddhisme had hij wellicht anders gereageerd. Niet omdat boeddhisme verkeerd zou zijn, maar dat is niet de richting die ik op wil. Een dergelijk boek helpt me dan nu niet om op mijn bestemming te komen. Zeker met het kiezen van boeken die je helpen in je spirituele groei is het belangrijk om niet te veel af te dwalen, maar leesvoer te kiezen dat je dichter bij je bestemming brengt.

Een boek over de Benedictijnse spiritualiteit past binnen mijn reis. Mijn bestemming ligt in het mijzelf toewijden aan God. En het leven volgens een bepaalde regel is dan heel helpend. Nu weet ik al dat de Regel van Benedictus bij mij past, dus neem ik dat mee op mijn reis. 

Nu is de Regel van Benedictus geschreven voor kloosterlingen. En ik ben geen kloosterling, al lijkt mijn manier van leven daar wel steeds meer op. 

En graag neem ik jullie verder mee op mijn reis!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.